Σωτήρης Σκίπης (Αθήνα 1881 - Ρονιάκ Προβηγγίας 1952)


Σωτήρης Σκίπης Εικόνα 1

 

Ποιητής, θεατρικός συγγραφέας, μεταφραστής, ακαδημαϊκός και εκδότης. Ο Σωτήρης Σκίπης γεννήθηκε το 1881 στην Πλάκα της Αθήνας. Τα παιδικά του χρόνια τα έζησε στη Λάρισα, όπου υπηρετούσε ο πατέρας του, Ευάγγελος Σκίπης, σαν στρατιωτικός. Το 1897 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και τρία χρόνια αργότερα εξέδωσε την πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο Τραγούδια της ορφανής. Ο Σκίπης, 20 μόλις χρονών γίνεται γνωστός στους φιλολογικούς κύκλους για την ευφυΐα του. Μετά τις εγκύκλιες σπουδές του ταξίδεψε σε διάφορες χώρες (Αίγυπτο, Κωνσταντινούπολη, Ρωσία) ενώ στο Παρίσι, όπου σπούδασε, παρακολούθησε μαθήματα αισθητικής και λογοτεχνίας και συνδέθηκε φιλικά με τον Jean Moreas, τον Paul Fort και τον Fr. Mistral.

Έζησε για μεγάλα διαστήματα στο Παρίσι, όπου λέγεται ότι στήριζε οικονομικά τον εκδοτικό οίκο «Ο Αγών». Στην Προβηγκία της Γαλλίας γνωρίζει και παντρεύεται μια πλούσια φιλότεχνη Γαλλίδα και από τότε ζει ανάμεσα σε Ελλάδα και Προβηγκία. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα συνεργάστηκε με τον Άριστο Καμπάνη για την έκδοση του λογοτεχνικού περιοδικού Ακρίτας (1904-6). Κατά διαστήματα συνεργάστηκε με τις εφημερίδες Βραδυνή, Εστία, Σκριπ, κ.ά. Μετά την μικρασιατική καταστροφή του 1922 άντλησε τα θέματά του από την ιστορική επικαιρότητα, με αποκορύφωμα τις συλλογές που γράφτηκαν κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Μάλιστα, τα ποιήματα της συλλογής Μεσ’ από τα τείχη κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά σε χειρόγραφη μορφή ανάμεσα στις ομάδες της Αντίστασης.
Μετέφρασε Ησίοδο, Moreas, Keats, Omar Khayyam και έδωσε πλήθος διαλέξεις σε Αθήνα, Αμερική και Παρίσι.

Στα θεατρικά του έργα συγκαταλέγονται τα Χριστός Ανέστη, Οι Πέρσες της Δύσεως, η τραγωδία Κυρά Φροσύνη, η φάρσα Ο μπέμπης θέλει παντρειά καθώς και τα ονειροδράματα Η νύχτα της πρωτομαγιάς, Αγιά Βαρβάρα, Ο γύρος των Ωρών και Οι τσιγγανόθεοι. Στα 1914 γράφει την επιθεώρηση Ξεφαντώματα για τον θίασο του θεάτρου «Αλάμπρα», η οποία στάθηκε η αιτία ενός σοβαρού τραυματισμού του από τον Ηλία Κουλουβάτο, ο οποίος θεώρησε πως ο Σκίπης μ’ αυτό το έργο θέλησε να τον γελοιοποιήσει. Η δίκη του Κουλουβάτου, ο οποίος πυροβόλησε τον Σκίπη τραυματίζοντας τον βαριά, στάθηκε μια από τις πιο σημαντικές φιλολογικές δίκες που έγιναν ποτέ στην Ελλάδα.

Ο Σκίπης το 1922 τιμήθηκε με το Εθνικό Αριστείο Γραμμάτων και Τεχνών. Το 1928 ταξίδεψε στις ΗΠΑ, όπου έδωσε διαλέξεις και το 1929 διορίστηκε γραμματέας της Σχολής Καλών Τεχνών στην Ελλάδα. Για ένα διάστημα υπήρξε διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης και το 1946 αναγορεύτηκε μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Το σπίτι του στην Αθήνα έγινε πόλος έλξης για τους λογοτέχνες και τους διανοούμενους της εποχής που αποτέλεσαν τον κύκλο της Φιλολογικής Συντροφιάς της Καλλιθέας και ο δρόμος πήρε το όνομά του.

Ο Σωτήρης Σκίπης πέθανε το 1952 στην Προβηγκία της Γαλλίας.

 

ΕΡΓΑ

 

ΠΗΓΕΣ

 

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΙ ΤΟΠΟΙ

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

 

© ΤΜΗΜΑ ΘΕΑΤΡΟΥ, ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ, Α.Π.Θ.