Παντελής Χορν, Ο Ξένος

Παντελής Χορν, «Ο Ξένος», Νουμάς, τχ. 212, 10/9/1906, σ. 3-8.

 

 

Μέσα σε ένα κάμπο, ένας άντρας, χωρίς όνομα από τον συγγραφέα, ένας «ξένος», βρίσκεται ανάμεσα σε νέα κορίτσια και στη βασίλισσά τους. Τα κορίτσια αυτά, συμβολικά πλάσματα της φύσης, πανέτοιμες να ερωτοτροπήσουν με τα παλικάρια, τραγουδούν, χορεύουν και καταναλώνουν άφθονο κρασί. Ο ξένος επιχειρεί να εισχωρήσει στον ερωτικό αυτό κόσμο κατακτώντας την βασίλισσα. Η απόπειρά του για την κατάκτηση της άπιαστης βασίλισσας ματαιώνεται από τον θάνατο. Ο θάνατος παρουσιάζεται στο πρόσωπο μιας γερασμένης γυναικείας φιγούρας που εμφανίζεται από την αρχή του έργου να καραδοκεί. Η αόρατη γριά στρίγγλα που καταριέται και ρίχνει πέτρες, υπονομεύοντας κάθε ερωτικό σκίρτημα, επιθυμεί να γίνει η μόνη βασίλισσα. Στο τέλος, σφιχταγκαλιάζει τον ξένο μέχρι θανάτου. 

 

* * *


Τα πρόσωπα που παίρνουν μέρος στη δράση είναι επτά, ανάμεσά τους μόνο ένας άντρας, ο Ξένος, αλλά εμφανίζεται και μια ομάδα παλικαριών. Η σκηνή είναι τοποθετημένη σε βουκολικό τοπίο στο οποίο διαχέεται έντονα μια διονυσιακή ατμόσφαιρα. Γιορτάζουν την γιορτή του κρασιού, πανηγύρια που καθιερώθηκαν κυρίως τα καλοκαίρια. Όλοι είναι έτοιμοι για μια πανηγυριώτικη συγκέντρωση με αφορμή την ετοιμασία του κρασιού που τόσο περίμεναν. Ο συγγραφέας περιγράφει όλη τη διαδικασία, από τα ερωτικά τραγούδια των τρυγητών, τους χορούς κατά τη διάρκεια του τρύγου, τη λαχτάρα της αναμονής, μέχρι την κατανάλωση του κρασιού.

Γνωστή εικόνα παραδοσιακού χορού θυμίζει η διάταξη των γυναικών που πιάνονται σε κύκλο και τραγουδούν και χορεύουν. Τα κορίτσια που πρωταγωνιστούν όμως είναι πλάσματα συμβολικά που κατάγονται από τη φύση:

«Α΄ κόρη: Γω έπεσα από μια κληματαριά.
Β΄ κόρη: Μια νεροσυρμή μ’ έφερε δω πέρα.
Γ΄ κόρη: Μες στα ρουμανια βρέθηκα, δεν ξέρω και πως.
Δ΄ κόρη: Από τα πέλαγα έρχουμε τα φουρτουνιασμένα»
Στα λόγια τους ακόμα και η πλάση μεταμορφώνεται σε ερωτικό αντικείμενο:
«Της Πλάσης θέλω μ’ απονιά ν’ αρμέξω τα μαστάρια,
Θέλω να βρω κληματαριά με ρόγες σα φεγγάρια».

 

[Το έργο εντοπίστηκε ψηφιοποιημένο στον ιστότοπο xantho.lis.upatras.gr/test2.php?art=19321 (1/12/2014)]


© ΤΜΗΜΑ ΘΕΑΤΡΟΥ, ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ, Α.Π.Θ.