Νικόλαος Ποριώτης (Καλλίπολη 1870 - Αθήνα 1945)


Ο Νικόλαος Ποριώτης γεννήθηκε το 1870 στην Καλλίπολη της Ανατολικής Θράκης. Δούλευε ως αξιωματικός του ναυτικού στον οικονομικό κλάδο, ωστόσο γρήγορα τον κέρδισε η Φιλολογία και οι ξένες γλώσσες. Σύμφωνα με κάποιους σχολιαστές, ο Ποριώτης μαθαίνει όχι μόνο ευρωπαϊκές γλώσσες (ιταλικά, ισπανικά, γαλλικά) αλλά και αραβικά και τούρκικα.

Κατά κύριο λόγο ο Ποριώτης είναι γνωστός για την ποικιλία αλλά και το μεγάλο αριθμό των μεταφράσεών του. Μεταφράζει, Μολιέρο, Σαίξπηρ, Ντ’ Αννούντσιο, Ουάιλντ, Μάτερλινγκ, Πιραντέλλο, αρχαίο δράμα (Ηλέκτρα Σοφοκλή και Φοίνισσαι, Ικέτιδες, Εκάβη, Αντρομάχη Ευριπίδη) αλλά και την Οδύσσεια στη δημοτική. Επιπλέον, ο Ποριώτης μετέφρασε ξένα λυρικά τραγούδια και μελοδράματα σε στίχους ταιριασμένους στο ρυθμό της φωνητικής μουσικής με μεγάλη επιτυχία. Στην πρωτότυπη παραγωγή του Ποριώτη, εντοπίζονται δύο κωμωδίες που ανεβαίνουν από το θίασο της Κυβέλης: Τα Συναλλάγματα (ανεβαίνουν το 1909) και Ο Ξένος (ανεβαίνει το 1910). Πρόκειται για έργα που δεν προκάλεσαν μεγάλη αίσθηση στο θεατρικό κοινό. Όσον αφορά το ποιητικό του έργο, τυπώνονται στο Νουμά το 1913, οι Νεκροί της Ωραίας και οι Λυγροί Νόστοι, συλλογές εμπνευσμένες από το τοπίο των Βαλκανικών πολέμων. Η μοναδική τραγωδία που έγραψε ο Ποριώτης είναι η Ροδόπη, το έργο που αγαπούσε σαν τη μοναχοκόρη του όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται. Ένθερμος ψυχαριστής, γράφει σειρά άρθρων και κριτικών στο Νουμά, στη Νέα Ζωή, στην Ακρόπολη και στη Νέα Εστία. Ο Ποριώτης είναι άριστος γνώστης των μετρικών συστημάτων αλλά και εγκυκλοπαιδιστής: σημαντική είναι η συμβολή του στον καταρτισμό του Εγκυκλοπαιδικού Λεξικού Ελευθερουδάκη.

Στα έργα του συμπεριλαμβάνονται και τα Κρυπτογραφικά Αβάκια (1925): πρόκειται για ένα σύστημα κρυπτογράφησης σε τρεις γλώσσες, δικής του επινόησης.

Ο Ποριώτης πέθανε στην Αθήνα στις 8 Ιουλίου του 1945.

 

ΕΡΓΑ

 

ΠΗΓΕΣ

 

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΙ ΤΟΠΟΙ

 

© ΤΜΗΜΑ ΘΕΑΤΡΟΥ, ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ, Α.Π.Θ.