Φώτος Πολίτης (Αθήνα 1890 - Αθήνα 1934)

Πολίτης Φώτος

Ο Φώτος Πολίτης γεννήθηκε το 1890 στην Αθήνα. Είναι γόνος αστικής οικογένειας, γιος του Νικόλαου Πολίτη του εισηγητή της λαογραφικής επιστήμης στην Ελλάδα. Ο Φώτος Πολίτης σπουδάζει στην Ιένα (Γερμανία) Δίκαιο και Πολιτικές επιστήμες, ενώ το 1909 πηγαίνει στο Βερολίνο και ασχολείται με τη Φιλοσοφία και το Θέατρο: παρακολουθεί την εξέλιξη της θεατρικής τέχνης στη Γερμανία και παίρνει μαθήματα σκηνοθεσίας στη Σχολή του Reinhardt. Όταν το 1912 επιστρέφει στην Ελλάδα, ολοκληρώνει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις και στη συνέχεια δουλεύει ως τμηματάρχης στα Γενικά Αρχεία του κράτους.

Από το 1905 αρχίζει να δημοσιεύει στο Νουμά τα πρώτα του ποιήματα με το ψευδώνυμο «Σίκφριδ», ενώ από το 1914 να δημοσιεύει άρθρα και κριτικές στο Νουμά, την Πρωΐα, την Πολιτεία, τη Νέα Ζωή και τη Νέα Ελλάς. Μάλιστα, οι κριτικές του συγκαταλέγονται στις σημαντικότερες εκείνης της εποχής και το 1983 ο εκδοτικός οίκος Ίκαρος αναλαμβάνει τη συλλογή των σημαντικότερων από τις κριτικές του, οι οποίες εκδίδονται σε τρεις τόμους με τον τίτλο: Φώτου Πολίτη, Εκλογή Κριτικών Κειμένων. Εκτός από θεατρικός κριτικός, ο Φώτος Πολίτης είναι παράλληλα ένας από τους καθηγητές της Επαγγελματικής Σχολής Θεάτρου, σκηνοθέτης του Εθνικού Θεάτρου (ο πρώτος μετά την επαναλειτουργία του) και καθηγητής της Δραματικής Σχολής του.

Τις πρώτες σκηνοθετικές του απόπειρες έκανε στην «Εταιρεία Ελληνικού Θεάτρου». Από αυτές, επιτυχία σημείωσε ο «Οιδίπους Τύραννος». Λίγο αργότερα ανέβασε την «Εκάβη» με την Μαρίκα Κοτοπούλη στο Στάδιο. Τρία χρόνια πριν το θάνατό του, διορίζεται σκηνοθέτης στο Εθνικό Θέατρο. Μέσα σε αυτά τα τρία χρόνια ανεβάζει τριάντα έργα: από αρχαίο ελληνικό θέατρο, μέχρι σύγχρονο ελληνικό θέατρο, Σαίξπηρ, Ίψεν, Μπύχνερ και Σω (ενδεικτικά αναφέρονται οι παραστάσεις του: Οιδίπους, Πέρσες, Η Θυσία του Αβραάμ, Ο θάνατος του Δαντόν, Ιούδας). Μεγάλης σημασίας είναι η σκηνοθεσία του στους Βρικόλακες του Ίψεν αλλά και η μετάφραση του κειμένου την οποία ανέλαβε ο ίδιος. Σύμφωνα με κριτικές, ο Φώτος Πολίτης καταφέρνει στις σκηνοθεσίες του να οργανώσει με απαράμιλλη δεξιοτεχνία τις σκηνές «μαζών». Συν τοις άλλοις, κατηγορεί τον άνευ ορίων μιμητισμό των ευρωπαϊκών προτύπων και στρέφεται προς το εθνικό και λαογραφικό υλικό για την άντληση έμπνευσης. Όσον αφορά το συγγραφικό του έργο, οι πρώτοι του στίχοι εντοπίζονται στην Ηγησώ, το 1907.

Ο Φώτος Πολίτης πέθανε στην Αθήνα το 1934, μόλις 44 ετών.

 

ΕΡΓΑ

 

ΠΗΓΕΣ

 

ΔΙΑΔΙΚΤΤΥΑΚΟΙ ΤΟΠΟΙ

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

 

© ΤΜΗΜΑ ΘΕΑΤΡΟΥ, ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ, Α.Π.Θ.