Μιλτιάδης Μαλακάσης  (Μεσολόγγι 1869 - 1943)

 

Μιλτιάδης Μαλακάσης

 

 

 

 

 

 

 

 
Ο Μιλτιάδης Μαλακάσης (αρχικά Μαλακάσας), μέλος εύπορης οικογένειας αγωνιστών του 1821, γιος του Αγαμέμνονα και της Ζωής Κεραδοβίτη, γεννήθηκε στις 3 Μαρτίου 1869 στο Μεσολόγγι. Οι χαμηλές σχολικές του επιδόσεις ανάγκασαν την οικογένειά του να τον μεταφέρει στο ιδιωτικό λύκειο Παπαγεωργίου, στην Πάτρα, προκειμένου να τελειώσει το σχολείο. Το 1888 μπήκε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών χωρίς ωστόσο να ολοκληρώσει τις σπουδές του. Το 1908 παντρεύεται την Ελίζα Δεληγιώργη, ξαδέρφη του Jean Moreas.

Ποιητής, από τους πρώτους «μεταπολεμικούς». Στα γράμματα εμφανίζεται για πρώτη φορά στα 1890 δημοσιεύοντας στην εφημερίδα Εβδομάς του Καμπούρογλου και το 1892 στην καινούρια στήλη «Ποιητικαί απαρχαί» της Εικονογραφημένης Εστίας. Εμφανίζεται συχνά σε φιλολογικούς και δημοσιογραφικούς κύκλους. Ιδρυτικό μέλος της «Εταιρείας Εθνικής Γλώσσας» (1904), αγωνίστηκε μαζί με τους Κώστα Χατζόπουλο, Λάμπρο Πορφύρα και Αλέξανδρο Πάλλη, για την προάσπιση και καθιέρωση της δημοτικής. Συνεργάζεται με πολλά έντυπα της εποχής του όπως Εστία, Τέχνη, Παναθήναια, Ο Νουμάς γράφοντας ποιήματα, πεζά και κριτικές.Έχει μεταφράσει αρκετά ξένα ποιήματα, δημοσιευμένα σε διάφορα περιοδικά τα οποία αργότερα καταχώρησε στη συλλογή Ώρες.

Σταθμό για την στροφή του προς τον Συμβολισμό στάθηκε η γνωριμία του με τον Jean Moreas στην Αθήνα το 1897. Τον ίδιο χρόνο ο Moreas εντυπωσιασμένος, μετέφρασε δύο ποιήματα του νεαρού ποιητή Μαλακάση και τα δημοσίευσε στη Γαλλία. Ο Μαλακάσης του αφιέρωσε την πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο Συντρίμμια. Την περίοδο 1909-1915 που ο Μαλακάσης βρίσκεται στο Παρίσι, με συνδετικό κρίκο τον Jean Moreas, του δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσει τους σημαντικότερους εκπρόσωπους του γαλλικού πνεύματος. Το 1910 δουλεύει ως αρχισυντάκτης της εφημερίδας Η Νέα του Παρισιού. Διετέλεσε πρόεδρος του συλλόγου των Ελλήνων του Παρισιού «Η κοινωνική αναμόρφωσις».

Το 1917 επιστρέφει στη Ελλάδα και διορίζεται τιμητικά κοσμήτορας της Βιβλιοθήκης της Βουλής. Το 1925 δημοσιεύει μια μελέτη του περί βιβλιοθηκονομίας. Το 1932 τιμήθηκε με το Εθνικό Αριστείο Γραμμάτων και Τεχνών και εκλέχτηκε πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, θέση την οποία κατείχε μέχρι το 1940. Διετέλεσε επίσης για χρόνια διευθυντής στην Μπενάκειο Βιβλιοθήκη. Το 1964 ο Γ. Βαλέτας επιμελήθηκε μια δίτομη έκδοση των Απάντων του και το 2005 εκδόθηκαν τα Ποιήματά του με εισαγωγή και επιμέλεια Γ. Παπακώστα. Στίχους του έχουν μελοποιήσει οι Μ. Καλομοίρης, Γ. Γεωργιάδης κ.ά. Ο Μιλτιάδης Μαλακάσης πεθαίνει στις 27 Ιανουαρίου 1943.

 

ΕΡΓΑ

ΠΗΓΕΣ        

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

© ΤΜΗΜΑ ΘΕΑΤΡΟΥ, ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ, Α.Π.Θ.